Actualitate Cultură Știri

„Ziua Memoriei – Ziua porților deschise” la Sighet

image_printPrinteaza

Fundația Academia Civică organizează Ziua Memoriei – Ziua porților deschise la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighet, o zi a celor ce au trecut prin închisorile și deportările comuniste sau au luptat în rezistența împotriva comunismului. Această zi de reculegere se va desfășura Joi, 02 iunie 2022 (Sărbătoarea Înălțării Domnului), împreună cu Ziua Eroilor.

Sunt așteptați la aceste manifestări foști deținuți politici, deportați, familiile și prietenii lor, ca și toți cei care n-au renunțat la amintirea suferinței. Cei care nu au făcut-o în alți ani sunt rugați să aducă un pumn de pământ din locurile unde s-a murit, pentru a fi depus în urnele din Cenotaful eroilor, aflat sub altarul din Cimitirul Săracilor.

Programul manifestărilor:

orele 09:30 – 10:30 – Masa rotundă: Europa și post – comunismul, Moderator Ana Blandiana

orele 10:30 – 11:30 – Lansări de carte:
Monica Mărgineanu, Realiter, Fundația Academia Civică, 2022
Traian Călin Uba (editor), Prețul credinței, Fundația Academia Civică, 2022.
Cornel Jurju, Cosmin Budeancă, Suferința nu se dă la frați. Mărturia Lucreției Jurj despre rezistența anticomunistă din Munții
Apuseni,
Polirom, 2022
Mariana Gorczyca, Rubla, locul fără umbră, Editura Școala Ardeleană, 2022

orele 11:30 – 12:30 – Vizitarea muzeului
orele 13:00 – 13:30 – Serviciu religios la Cimitirul Săracilor.

Ana Blandiana – Fundația Academia Civică

 

Foto: Ion Mariș

oferta-wise

2 Comentarii

Click aici pentru a comenta

Adresa ta de email nu va fi publicată.

  • Ma numesc Barcan Gheorghe, de loc din Salistea de Sus, Maramures. Am fost detinut politic, in anchete si in lagare ale mucilor de exreminare. Afara am „beneficiat” de restictii domiciliare, exmatriculari si alte drepturi incalcate, toata perioada insumand aproape 12 ani. Mentionez ca nu am avut condamnare si tot acest supliciu s-a datorat refuzului meu ferm de a colabora cu securitatea, la trei solicitari a lor.
    Am participat de multe ori la aceasta manifestare de larga prezenta, din tara si de peste hotare, la „Ziua Memoriei”, asociata cu „Parastasul” de la „Cimitirul Saracilor”, intr-o atmosfera de credinta, sentiment national si demnitate umana. Conducerea acestor reuniuni era sustinuta de doamna Ana Blandiana, Presedinta a „Fundatiei Acdemia Civica”.
    Noi suntem cu rezidenta in SUA, la fiica noastra. Acum 4 ani aveam biletele de drum, dar am cazut si mi-am facturat mana dreapta la umar, medicul oprindu-ne plecarea. A urmat „pandemia”. Umbletul imi este foarte greu si folosesc caruciorul, dar am mai cazut odata, tot cu fractura, avand si acuma mana bandajata. Vom incerca vara viitoare sa ne ducem, daca sanatatea ne va permite, Suntem insa prezenti acolo, cu inima si sufletul, cu toata simtirea. Sunt in varsta (in 5 unie 2022 am implinit 91 de ani si, de acuma, voi spune: am peste 91 de ani!).
    Omagiu pentru cei trecuti la cele vesnice, in grija Domnului, fie ca au avut la cap o cruce, o lumanare si s-au spus rugaciunile pentru cei ce se „duc”, fie ca sunt din cei plecati cu crucea… fara cruce, de care sunt pline toate locatiile inchisorilor si tinuturile dobrogene, morminte fara nume si gropi comune. Satisfactiile tortionarilor si ale criminalilor vremii.
    Toata cinstea, recunostinta si adanci plecaciuni pentru doamna Ana Blandiana si omagiu profund pentru Romulus Rusan, sotul dumneaei, pentru preocuparile si enorma munca, in constructia acestui monumental si impotant Muzeu, care prezinta pe cei plecati in vesnicia cereasca si sunt cu cruci la capatai, sau fara cruci. El reprezinta istoria Romaniei, pe pamanturile sau subpamanturilei ei, pentru o jumatate de secol.

oferta-wise