Vadul Izei a fost și este – nu doar geografic – în zona de „influență” a Sighetului.
Poarta de ieșire spre Valea Izei (dinspre Sighet), comuna Vadu Izei și-a „conservat” intact specificul eminamente românesc de-a lungul secolelor. Familia tradițională, românească, de pe Văile Izei și Marei, și-a păstrat cu sfințenie limba, obiceiurile, credința, rădăcinile.
Una dintre familiile foarte respectate din comuna Vadu Izei a fost familia Drimuș.
În poza pe care o publicăm azi, făcută în jurul anului 1930, apare familia Drimuș, Iosif și Todora, împreună cu cei 11 copii. Unul dintre copiii familiei – Ileana – a devenit ulterior cadru universitar la Cluj – Napoca.
Salut, Sighet!
NR: Fotografie din arhiva d-lui Drimuș Ioan.
Cand vorbim sau scriem despre Maramuresul Voievodul,exprimăm dragostea pentru tradiție si port popular a oamenilor de aici, puterea credinței lor, hărnicia și ospitalitatea maramuresanului, respectul față de familie si oameni. Intotdeauna aici vom gasi o cana cu apa si o bucata de paine, un adapost si-o vorba buna, educatia taranului a fost sfanta si s-a purtat din tata-n fiu, biserica avand un rol deosebit! Familile vechi, maramuresene, si-au purtat faima si numele de-a lungul anilor, nu au fost „murdarite” de influente straine, astazi totul se aseamana cu „ieri”, satul este aproape acelasi, doar oamenii s-au schimbat, dar caracterul si obiceiurile au ramas vrednice de invidiat, familiile vechi si astăzi sunt cunoscute, primind respectul cuvenit!
Frumos ! O parte dintre numerosii lor urmasi locuiesc si azi in Vadu Izei, Sugau si zonele adiacente, altii sunt intelectuali respectati in Sighet, Cluj, etc, altii in strainatate. Multi din ei sunt membrii Parohiei greco-catolice, pe care o pastoresc.
Din informatiile pe care le detin eu, familia ar fi de origine germana, bunicul ( sau strabunicul) pe linie paterna fiind svab stabilit si asimilat la noi.